John of Salisbury’s Policraticus – Mirror of the Prince between Otium and Negotium - Oana-Corina Filip (Revista de Istorie și Teorie Literară)
Policraticus de Ioan Salisbury se prezintă sub forma unei oglinzi literare a principelui, prin dedicaţie (îi este dedicată lui Thomas Becket, cancelar al Angliei şi mâna dreaptă a principelui) şi a structurii sale (o parte, critică de moravuri, o altă parte, prezentare a structurii ideale a statului). Tratatul înlocuieşte vechile clasificări ale activităţilor în otium şi negotium şi adaugă o dimensiune etică, datorită căreia aceste categorii capătă atât forme corespunzătoare, cât şi necorespunzătoare. Distincţia dintre formele corespunzătoare şi cele necorespunzătoare de otium şi negotium este determinată de un principiu raţional în viziunea lui Ioan. Cu toate acestea, în context istoric mai larg, şi un număr de indicii intratextuale ridică suspiciunea că Policraticus ar fi putut funcţiona, de fapt, ca o satiră la adresa lui Henric al II-lea, şi ar fi avut scopuri educative pentru Ludovic al VII-lea.