Altın, Borsa, Döviz Piyasalarının Ekonomik Güven Endeksine Etki Sınaması: Türkiye Örneği - Salih Barışık; Engin Dursun (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Çalışmada; birçok yatırım aracı arasından, Türkiye özelinde güvenilirliği ile ön plana çıkan altın, döviz ve borsanın, ekonomik güven endeksi ile olası ilişkisi incelenmiştir. Altın fiyatlarını temsilen TCMB külçe altın fiyatları, dövizi temsilen TCMB ABD Doları satış fiyatı aylık ortalamaları, borsayı temsilen BIST 100 Hisse Senedi Endeksi ve TÜİK tarafından belirlenen ekonomik güven endeksi verileri analize dâhil edilmiş ve her bir değişkenin 2007:01-2020:03 dönemindeki aylık ortalama fiyatlarının doğal logaritmaları alınarak veri seti oluşturulmuştur. İlk olarak değişkenlerin Augmented Dickey-Fuller ve Phillips-Perron birim kök testleri ile durağanlık seviyeleri belirlenmiş; Zivot Andrews birim kök testi ile de serilerde yapısal kırılmaların olup olmadığı tespit edilmiştir. Ardından değişkenler arasında nedensellik ilişkileri incelenmek üzere sırasıyla, Toda-Yamamoto ve Boostrapa Dayalı Hacker-Hatemi J Granger Nedensellik Testi, Hatemi ve Roca Asimetrik Nedensellik Testi, Balcılar vd. Bootstrap Kayan Pencere Nedensellik Testi, Hatemi J ve Irandoust Saklı Eşbütünleşme Testi, Granger Yoon Saklı Eşbütünleşme Testleri yapılmıştır. Testler sonucunda; ABD dolar kuru, altın fiyatları ve BIST endeksinin, EGE’ni; EGE’nin de BIST endeksini etkilediği; asimetrik olarak da EGE ile altın ve BIST değişkenlerinin etkilediği bulgularını elde edilmiştir. EGE ile BIST’in 2008’de ve ABD dolarının ise 2008 ve 2018’de karşılıklı etkileşimi dikkat çekicidir. Ayrıca altın fiyatlarının da EGE’yi etkilediği bulguları elde edilmiştir.