A meggyőzés próbája a Phaidónban - Kosztasz Rosta (Elpis)
A Phaidón különleges dialógus, ugyanis a filozófiai tét, azaz Szókratész életben maradása mélyen és személyesen érinti a beszélgetés résztvevőit. Tanulmányomban épp ezért arra keresem a választ, hogy az argumentáció és dramaturgia metszéspontjában helyet foglaló meggyőzés (peithó) kezelni kívánja-e Szókratész barátainak affekcióit, és ha igen, az affektív meggyőzés milyen problémái, eszközei és eredménye tárul elénk. Az intellektualista megközelítések ellenében amellett érvelek, hogy a racionális meggyőzésnek mindig számot kell vetnie az affektív akadályokkal, ennek alátámasztása érdekében pedig azt javaslom, hogy Szókratész erőfeszítéseit barátai megnyugtatása érdekében a Törvények meggyőzéselmélete felől olvassuk.