TÜRKİYE’DE HANEHALKININ SAHİP OLDUĞU BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ÜRÜNLERİ SAYISINI BELİRLEYEN FAKTÖRLERİN ARAŞTIRILMASI: BİR SAYMA VERİ MODELİ - INVESTIGATION OF THE FACTORS DETERMINING THE NUMBER OF INFORMATION TECHNOLOGY PRODUCTS OWNED BY HOUSEHOLDS: A COUNT DATA MODEL - İlknur Balyaner; Sibel Selim (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu çalışmanınamacı, 2013 yılı Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması mikroveri seti kullanılarak Türkiye’de hem 6-15 yaş arası çocukların hem deyetişkinlerin sahip olduğu bilişim teknolojileri ürünleri sayısını belirleyen faktörlerinsayma veri modeli ile incelenmesidir. Bir hanedeki bilişim teknolojileriürünleri kullanımını etkileyen en önemli faktörler; hanehalkı geliri, yaş,cinsiyet, eğitim seviyesi, meslek ve yerleşim yeridir. Bu çalışmada, belirtilenbu faktörlerin yanı sıra bilgisayar ve internet kullanım yılı, internetkullanım sıklığı, bilgisayar kullanım amaçları gibi faktörler, hanehalkındaçocukların ve yetişkinlerin sahip olduğu bilişim teknolojileri ürünlerisayısının analizinde kullanılmıştır. Bu çalışmada, elde edilen modellerdeRobust Poisson Regresyon Modelinden faydalanılmıştır. Elde edilen tahminleringeçerliliğini araştırmak amacıyla bootstrap tekniğine başvurulmuştur. Buçalışmada gerçekleştirilen analizler, Türkiye’de 6-15 yaş arasındaki çocuklarınve yetişkinlerin sahip olduğu bilişim teknolojileri ürünleri sayısının doğudanbatıya ve kırsal kesimden kentsel kesime doğru artış gösterdiğini ortayakoymaktadır.