Koronavirüs Sürecinde Türkiye’nin İslam İşbirliği Teşkilatı İlişkileri ve İnsani Yardım Faaliyetleri Üzerine Bir Değerlendirme - Öznur Ak; Tuğçe Akman (Journal of Islamic Economics)
Türkiye tarih boyunca insani yardım konusunda gerek yurtiçinde gerekse uluslararası platformda bulunmayı görev bilmiştir. Bu alanda güçlü bir geleneğe sahip olan, özellikle son yıllarda birçok sivil toplum kuruluşuyla birlikte sahada aktif bir şekilde var olan Türk milleti pandemi döneminde de bu çabasını istikrarlı bir şekilde sürdürmüştür. Nitel araştırma yöntemi kullanılan bu çalışmada konuyla ilgili yapılan literatür taraması sonucunda çalışma yapılacak alanı sınırlandırmak ve somut verilerin ön planda olması düşüncesiyle; Kovid-19 sürecinde Türkiye ve İİT üye ülkelerine ait sosyal sorunların baş gösterdiği durumların neler olduğu, bu durumlara karşı alınan önlemlerin neler olduğu ve yapılan uygulamaların bulunup bulunmadığı konuları araştırılmak istenmiştir. Literatürde koronavirüs döneminde insani yardım faaliyetleri üzerine yapılan çalışmalar eksiklik göstermektedir. Beklenmedik bir anda hayatımıza dahil olan Kovid-19 pandemisi boyunca sağlık araç ve gereçleri ihtiyaçları önemli bir diplomasi aracı haline dönüşmüştür. Bu diplomasiyi uluslararası yardımlar kapsamında çok iyi bir şekilde yürüten ülke tartışmasız Türkiye’dir. Özellikle Türkiye’nin İslam ülkelerinde insani yardım faaliyetlerine bu bağlamda yer verilerek katkı sağlanacaktır.