«Положення про устрій євреїв» 1804 р. як інструмент впливу на ідентичність єврейських громад у Російській імперії - Ольга Чінена (Наукові записки Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського. Серія: Історія)
Правовий акт  «Положення про устрій євреїв» ілюструє соціально-культурні практики єврейської спільноти, які застосовувались ними для формування та збереження власної ідентичності в умовах дискримінаційної внутрішньої політики Російської імперії. Метою дослідження є аналіз правого статусу єврейського населення в Російській імперії для подальшого визначення: особливостей розселення, впливу імперського уряду на духовне та культурне життя євреїв. Методологія дослідження базується на загальноісторичних та загальнонаукових методах таких як: історико-системний, типологічний,  функціональний аналіз та описовий. Також у  дослідженні застосовано методи культурної антропології для аналізу соціальних механізмів опору, спрямованих на збереження ідентичності, із фокусом на розвиток освітніх, релігійних та культурних інституцій. Наукова новизна роботи полягає у з’ясуванні  імперських юридичних практик впливу на формування ідентичностей єврейських спільнот. Висновки. Розроблене імперським урядом,  положення стосовно устрою євреїв у Російській імперії носило дискримінаційний характер, а саме: примусова інтеграція через мовну політику, обмеження щодо носіння традиційного вбрання, а також регулювання професійної діяльності. Ці заходи, за задумом влади, мали сприяти асиміляції шляхом послаблення ролі соціально-культурних практик, спрямованих на збереження єврейської ідентичності. Однак,  вони викликали спротив, стимулюючи  єврейську спільноту до пошуків нових форм збереження релігійної і етнічної своєрідності.