Om lesepraksiser i den norske barnehagen - Trude Hoel; Cecilie Fodstad; Agnes-Margrethe Bjorvand; Elisabeth Brekke Stangeland (Nordisk Barnehageforskning)
Målet med denne studien er å få innsikt i lesepraksiser i norske barnehager slik de kommer til uttrykk i en nasjonal spørreundersøkelse og fem semistrukturerte fokusgruppeintervju med barnehagelærere. I studien forstår vi lesepraksiser som sosiale, og de beskrives i form av interaksjoner mellom individer og deres omgivelser. Studien har fire fokusområder: initiativ til lesing, gruppeinndeling, avsatt tid til lesing og lesested. Sentrale funn er at: (1) Lesing i barnehagen som regel er spontan og barneinitiert. (2) Gruppeinndeling med planlagt og organisert lesing synes å være vanligere på storbarns- enn på småbarnsavdeling. (3) Det er mindre avsatt tid til lesing i form av faste tidspunkt med de yngste enn med de eldste barna. Og at (4) tilgang til eller mangel på gode lesesteder og bøker påvirker barnehagenes lesepraksiser i vesentlig grad. Basert på resultatene konkluderes det med at den vanligste lesepraksisen i norske barnehager er spontan, barneinitiert og i liten grad planlagt, noe som peker mot et behov for å revitalisere prioriteringen av lesing sammen med barnehagebarn.