KONU VE YÖNTEM BAKIMINDAN SABRİ ÜLGENER VE DİN SOSYOLOJİSİNE KATKILARI - Sefer Yavuz (İslami İlimler Dergisi)
Sabri Ülgener disiplinler arası ve bütüncü bir sosyal bilim anlayışınasahiptir. Önemli ölçüde Alman Sosyal Bilimler geleneği ve Alman Sosyolojiokulunda şekillenen, anlayıcı-yorumlayıcıyaklaşımı benimsemiştir. Wilhelm Dilthey, Werner Sombart ve Max Weberçizgisinde yer alır. Zihniyet çözümlemeleri başta olmak üzere çalışmalarında sosyoloji ve dinsosyolojisinde sıklıkla kullanılan tipolojik yaklaşıma başvurmuştur.  Genellikle çözülme devri Osmanlı toplumunuesas alarak sosyo-ekonomik analizlere ağırlık verdiği anlaşılmaktadır. Yaygınyaklaşımın aksine, anlam dünyasından yoksun ve mekanik karakterli analizlerinyetersizliğini tespit ederek, çözümlemelerini bu dar kalıpların dışına taşımıştır.Bunu yaparken, hem önemli bir ifade aracı hem de zihniyeti yansıtan unsurlarolarak gördüğü edebi ve dini eserlere, deyişlere, atasözlerine başvurmuştur. Onagöre din, zihniyet çözümlemelerinde anahtar bir olgudur. Sosyo-ekonomik davranışlarbaşta olmak üzere insanın her davranışı üzerinde belirleyici bir etkiyesahiptir. Onun İslam ve Tasavvufa eğilmesinin bir sebebi bu kapsayıcı etki iken;ikinci sebep de, İslam’ın ve özellikletasavvufun Max Weber’de hak ettiği şekilde ele alınmamış olmasıdır.