İBN SÎNÂ’NIN BİN YILLIK YARIM ANLAŞILMASI - Mehmet Bayraktar (Felsefe Dünyası)
Özet: Ünlü Türk filozofu İbn Sînâ’nın eserlerinde aynı sıklıkla kullanmış olduğu ve onun metafizik düşüncesini en iyi ifade eden vâcibü’l-vücûd ve el-vâcibü’l-vücûd gibi iki kavramı, bugüne kadar anlamca aynı kabul edilen tek bir kavrammış gibi adeta yarım anlaşıla gelmiştir. Dolayısıyla İbn Sînâ’nın o kavramlarla anlatmak istediğinin yarısı anlaşılmıştır. Bu makalemizde İbn Sînâ’nın tam anlaşılması için söz konusu iki kavramın ayrı iki anlamı olduğu üzerinde duracağız.Anahtar Sözcükler: İbn Sînâ, el-Vâcibü’l-Vücûd, Vâcibü’l-Vücûd, Zorunlu Varlık, Zorlayan Varlık Abstract: Al-Wâjibu’l-Wujûd and Wâjibu’l-Wujûd are two very important concepts of Turkish philosopher Ibn Sina’s (Avicenna) metaphysics. But these two concepts have been understood until today as if they were the same and one concept. This little work which I venture to present to the academic public is only on the accurate understanding of the concepts; we shall not discusse here the functions of the concepts in the metaphysics of Avicenna and other related problems.Key Worlds: Avicenna, al-Wâjibu’l-Wujûd, Wâjibu’l-Wujûd, the Necessary Existence, the Necessitating Existence.