TÜBİTAK 2237-A Bilimsel Eğitim Faaliyetlerinin Lisans Çocuk Gelişimi Öğrencilerinde Kariyer Farkındalığına Etkisi - S. Seda Bapoğlu Dümenci (Üniversite Araştırmaları Dergisi)
Çocuk gelişimi bölümü, 18 yaşına kadar olan çocukların zihinsel, dil, sosyal, duyusal, fiziksel ve öz bakım gibi gelişim alanlarında teorik ve pratik eğitimler/müdahale programlarını içermektedir. Çocuk gelişimcilerin çalışma alanları, normal gelişim gösteren çocuklardan özel eğitim gereksinimi olanlara, korunmaya muhtaç çocuklardan hastanede yatan, mültecilere veya davranış bozukluğu sergileyen çocuklara kadar geniş bir yelpazeyi kapsamaktadır. TÜBİTAK 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinliklerini Destekleme Programı çerçevesinde gerçekleştirilen «Lisans Çocuk Gelişimi Bölümü Öğrencilerinin Kariyer Planlaması» projesi, bu geniş kapsamlı çalışma alanları hakkında bilgi vererek öğrencilerin kariyer farkındalıklarını artırmayı hedeflemektedir. Çalışma grubunu devlet ve vakıf üniversitelerinde eğitim alan 30 çocuk gelişimi bölümü lisans öğrencisi oluşturmaktadır. Çevrim içi eğitim yoluyla 12 eğitimci ile toplamda 20 ders saati boyunca 12 farklı konu işlenmiştir. Yarı deneysel desenle yürütülen araştırmada, kariyer farkındalıkları ölçeği ön test ve son test olarak kullanılmıştır. Sonuç olarak, TÜBİTAK 2237-A bilimsel eğitim etkinliklerinin lisans çocuk gelişimi bölümü öğrencilerinin kariyer farkındalıkları üzerinde etkili olduğu görülmüştür.