TRAGIŠKOJO JAUSMO INTERPRETACIJA FRIEDRICHO NIETZSCHE'S FILOSOFIJOJE - Aušra Polovikaitė (Problemos)
Straipsnyje nagrinėjama tragedijos kilmės bei poveikio samprata Friedricho Nietzsche's filosofijoje. Remiantis filosofo mintimis, sprendžiama klasikinė žmonių susižavėjimo tragedija priežasties problema. Parodoma, kad dionisiškasis džiaugsmas yra susijęs su aukščiausia tragiškojo meno verte. Tragiškasis jausmas kyla iš pačios būties (Dioniso, vienio, gamtos) ir suteikia metafizinę paguodą, jog bus įveiktas individualumas, pasaulis susigrąžins vienovę. Prasminiai žodžiai: tragedija, tragiškasis jausmas, dionisiškasis džiaugsmas.