GİRİŞİMCİLİK EĞİLİMİNİN KUŞAK FARKINA GÖRE İNCELENMESİ - Hatice Necla Keleş (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Benzer bir zaman aralığında doğmuş, benzer yaş ve hayat dönemlerini paylaşarak, belirli bir dönemin olayları tarafından şekillenmiş insan topluluğu olarak ifade edilen kuşakların kendilerine özgü özellikleri, değer yargıları ve tutumlarının olduğu görüşünden yola çıkarak, girişimcilik eğilimlerinin de farklılaşabileceği düşüncesi bu çalışmanın ortaya çıkmasında etkili olmuştur. Bu araştırmanın temel amacı girişimcilik eğilimini kuşak farkına göre incelemektir. Araştırma kapsamında İstanbul ilinde ikamet eden farklı kuşaklardan kişilerin girişimcilik eğilimleri incelenmiştir. Örneklemin etkinliğini sağlamak için seçilen kişilerin yaş aralıklarının birbirine yakın olmamasına dikkat edilmiştir. Araştırmanın veri toplama aracı olarak 1988’de Dr. Sally Caird tarafından geliştirilen “General Enterprising Tendency (GET) Test” kullanılmıştır. Girişimciliği anlama yönünde oluşturulan GET testi girişimciliği oluşturabilecek bileşenleri başarma ihtiyacı, bağımsızlık ihtiyacı, yaratıcılık eğilimi, öngörülebilir risk alma eğilimi ve içsel kontrol odaklılık olarak 5 bileşenle değerlendirmektedir.