DİNİ VE MİSTİK TECRÜBELERİN GÜVENİLİRLİĞİ AÇISINDAN ANALOJİLER: DUYU TECRÜBESİ ANALOJİSİNDEN DUYU TECRÜBESİ ANALOJİSİNE GEÇİŞ - Fatma Yüce (Felsefe Dünyası)
Dini ve mistik tecrübelerinin güvenilirliği ve geçerliliği söz konusu olduğunda duyu tecrübesi analojisi olumlu ya da olumsuz perspektifle öncelikli olarak ele alınmaktadır. Bununla birlikte duyu verileri dini ve mistik tecrübelerin gerçekliğine tamamen nüfuz etmekte yetersiz kalmaktadır. Bu nedenle duyusal ilişkinin yanı sıra duygusal ilişkinin de temsil edilmesi önem arz etmektedir. Bu makalede duyu tecrübesi analojisine ek olarak duygu tecrübesi analojisi önerilmiştir. Duyu tecrübesi analojisi algı, ittifak ve ortaklık temalarıyla ele alınmıştır. Netice olarak her iki analojinin birlikte işlevselliği farkındalık modeliyle desteklenmiştir.