اثرات تراکم بوته بر عملکرد گل و اسانس و برخی شاخص‌های مهم زراعی در گاوزبان اروپایی (Borago officinalis L.) - کیوان تازه; عیسی پیری; معرفت مصطفوی راد (Pizhūhish/hā-yi tulīd-i giyāhī)
این آزمایش، به‌منظور ارزیابی عملکرد گل و اسانس و برخی شاخص‌های مهم زراعی در گاوزبان اروپایی (Borago officinalis L.) تحت تأثیر تراکم بوته، در سال 1392 در ایستگاه تحقیقاتی شلمان مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی گیلان، در قالب طرح پایه بلوک‌های کامل تصادفی و در سه تکرار اجرا شد. تیمارهای مورد مطالعه شامل پنج تراکم کاشت 20، 40، 60 و 80 و 100 بوته در متر مربع بود. نتایج نشان داد که اثر تراکم بوته از نظر عملکرد گل (بر مبنای وزن خشک) و اسانس، عملکرد دانه و روغن دانه معنی‌دار بود. بیشترین تولید گل و اسانس گاوزبان اروپائی در تیمار 40 بوته در متر مربع بدست آمد. اما، کمترین میزان اسانس گل گاوزبان در تراکم 100 بوته در متر مربع مشاهده گردید. به علاوه، نتایج نشان داد که بیشترین درصد روغن دانه و عملکرد روغن در گاوزبان اروپایی از تراکم 40 بوته در متر مربع بدست آمد. به طور کلی، صفات اندازه‌گیری شده در گاوزبان اروپائی با افزایش تراکم بوته در واحد سطح کاهش یافت. بدین ترتیب، تراکم 40 بوته در متر مربع می‌تواند به‌منظور افزایش تولیدات گل گاوزبان در گیلان و شرایط اقلیمی مشابه قابل توصیه باشد.