Експериментальне дослідження густини та тиску насичених парів розчинів холодоагенту R1233zd(E) у компресорному мастилі Рlanetelf ACD 100FY - В.П. Желєзний; В.О. Борисов; Д.О. Івченко; В.Ф. Халак (Holodilʹnaâ Tehnika i Tehnologiâ)
Підвищення ефективності використання низькопотенційних джерел енергії та теплових відходів низького температурного потенціалу можливе у разі використання високотемпературних теплових насосів, що входять до складу систем енергетичних установок, які реалізують органічний цикл Ренкіна. У якості робочих тіл у високотемпературних теплових насосах мають використовуватися холодоагенти, що мають порівняно високу температуру кипіння і відповідають сучасним еколого-енергетичним вимогам. Наразі холодоагент R1233zd(E) належить до числа найперспективніших робочих тіл для високотемпературних теплових насосів. Теплофізичні властивості цього холодоагенту досить добре вивчені. Однак реальним робочим тілом парокомпресійних теплових насосів є на чистий холодоагент, а розчини цього холодоагенту в мастилах. Дані про теплофізичні властивості розчинів холодоагенту R1233zd(E) у поліефірних компресорних мастилах на цей час практично відсутні. У статті представлено результати експериментального дослідження тиску насичених парів, густини розчинів холодоагенту R1233zd(E) із синтетичним поліоефіновим мастилом Planetelf ACD 100FY у широкому діапазоні температур і концентрацій компонентів. Дослідження виконано з використанням статичних методів вимірювання густини та тиску насичених парів у діапазоні температур від 273 до 343 К і за тисків до 5 бар. Отримані дані апроксимовано малоконстантними рівняннями зручними для практичного застосування. Невизначеність отриманих даних для густини розчинів холодоагент/мастило не перевищує 0.30%. Невизначеність отриманих даних про тиск насичених парів змінюється від 0.06 бар (при тиску 0,2 бар) до 0,15 бар (при тиску 5 бар). У роботі вивчено температурну та концентраційну залежності тиску насичених парів, густини. Наведено дані про теплофізичні властивості компресорного мастила Planetelf ACD. Виконано аналіз поведінки надлишкових термодинамічних функцій рідкого розчину R1233zd(E)/Planetelf ACD 100FY