Pedofilia we Włoszech: skala problemu, aspekty etyczne i ochrona nieletnich - Andrzej Kobyliński (Studia Ecologiae et Bioethicae)
W ostatnich latach rozwija się na całym świecie plaga pedofilii, która stała się nową formą niewolnictwa w wymiarze globalnym. Z jednej strony, w wielu krajach są podejmowane różnego rodzaju inicjatywy polityczne i społeczne, których głównym celem jest walka z wykorzystywaniem seksualnym osób nieletnich, z drugiej – Internet i nowoczesne technologie informatyczne dają pedofilom radykalnie nowe możliwości, gdy chodzi o kontakt z dziećmi w świecie wirtualnym czy dystrybucję materiałów pedopornograficznych. Włochy są jednym z wielu państw, w których pedofilia stała się ostatnio przedmiotem żywego zainteresowania opinii publicznej. Głównym celem badań podjętych w tym artykule jest analiza przyczyn i specyfiki wykorzystywania seksualnego dzieci w kraju nad Tybrem oraz ukazanie najważniejszych aspektów etycznych tego zjawiska.