MUHASEBE ALANINDA HATA VE HİLE İLE İÇ KONTROL ÜZERİNE YAZILMIŞ LİSANSÜSTÜ TEZLERİN ANALİZİ (2009 – 2019) - Seval Elden Ürgüp (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Bu çalışmada, Türkiye’deki üniversitelerde muhasebe alanında hata ve hile ile iç kontrol konularında yazılan yüksek lisans ve doktora tezlerinin incelenmesi ve literatüre katkılarını ortaya koymak amaçlanmıştır. Çalışma 2009-2019 yılları arasında muhasebe alanında hata ve hile ile iç kontrol konularında yazılan ve erişime açık 201 tezi kapsamaktadır. Tezler içerik analizi yöntemi kullanılarak 8 farklı kritere göre incelenmiş ve yorumlanmıştır. Araştırma verileri Word programında değerlendirilmiştir. Veri toplama aracı olarak Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi’nden yararlanılmıştır. Çalışmanın sonucunda; yüksek lisans tezinin doktora tezine nazaran daha fazla olduğu gözlemlenmiştir. 2019 yılında konuyla ilgili daha fazla tez kaleme alınmıştır. Danışman unvanı kriteri göz önüne alınarak yapılan inceleme sonucu profesör ve doktor öğretim üyesi akademisyenlerin daha fazla danışmanlık yaptığı kanaatine varılmıştır. Konuyla ilgili çoğunlukla “Okan Üniversitesi” ve “Marmara Üniversitesi” çalışmıştır. İşletme anabilim dalında lisansüstü çalışma yapanların bu konuyu diğer anabilim dallarına nazaran daha fazla tercih ettiği gözlemlenmiştir. İncelenen tezlerde, “iç kontrol” konu başlığı “muhasebe alanında hata ve hile” konu başlığına göre daha fazla çalışılan konu başlığı olmuştur ve dolayısıyla da anahtar kelimeler olarak da iç kontrol kavramı ön plana çıkmıştır.