ФІНАНСУВАННЯ ДІДЖИТАЛІЗАЦІЇ ТА ІННОВАЦІЙ В АГРАРНОМУ СЕКТОРІ КИТАЮ ДЛЯ ДОСЯГНЕННЯ СТІЙКОГО РОЗВИТКУ - Галина Матвієнко; Володимир Мирошниченко (Економіка та суспільство)
У статті доведена важливість діджиталізації та зростання інновацій в аграрному секторі, через значне збільшення потреби у продовольстві та вагомого внеску сільськогосподарських систем у глобальних викидах парникових газів. Сільське господарство є капіталомістким сектором із специфічними фінансовими потребами та потребує особливого підходу до фінансування. Особливо цікавим є вивчення досвіду Китаю, який є світовим лідером інноваційної активності та діджиталізації агарного сектору. В статті визначені осовні особливості фінансування інноваційної діяльностості в аграрному секторі Китаю та його основні напрями зеленого переходу. Досліджено динаміку світових інвестицій в агрохарчові технології. Зазначено, що Китай є один із лідерів в розвитку та інвестиціях в AgriTech і FoodTech технологій та отриманні патентів за цими напрямками. Досліджено розвиток цифровізації в Китаї. Розглянуті основні державні ініціативи фінансової підтримки цифровізації та інновацій аграрного сектору з врахуванням їх специфіки та стану розвитку. Розглянута роль Сільськогосподарського банку Китаю у фінансуванні інновацій та стійкого розвитку. Розглянута ініціатива щодо сприяння процесу інклюзивного цифрового фінансування в сільській місцевості, хмарної платформи сільськогосподарських технологій і освіти. Виділені основні компанії-лідери ринку, які допомагають діджиталізації агарного сектору та сприяють впровадженню інновацій, розглянуті основні продукти та послуги цих компаній та їх взаємодія з банками та страховими компаніями.