İnmeli Hastalarda Hareket Fonksiyonuna Yönelik Rehabilitatif Yaklaşımlar - İlkay Zeynep Gürbüz; Semiha Akın (Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi)
İnme, serebral kan akımının bozulması ile ilişkili olarak çeşitli düzeylerde mobilite ve duyusal sorunlara, yutma bozukluklarına, bilişsel ve emosyonel değişimlere ve iletişim sorunlarına yol açmaktadır. İnmeli hastaya uygulanan rehabilitatif girişimler ile işlevselliğin geri kazandırılması, bağımsızlık düzeyi ve yaşam kalitesinin artırılması, bakım vericilerin bakım yükünün azaltılmasına katkıda bulunur. Ayrıca inmeli hastalar fiziksel, emosyonel ve sosyal yönden desteklenir. İnme geçiren bireylerde ortaya çıkan defisitleri kontrol altına almak ve günlük yaşam aktivitelerinde daha aktif ve bağımsız olmalarını sağlamak için eklem açıklığı hareketleri, germe ve kuvvetlendirme egzersizlerinin yanı sıra, gelişen teknoloji ile birlikte güncel rehabilitatif yaklaşımlar da ortaya çıkmıştır. İnmede hareket ile ilgili sorunların rehabilitasyonu amacıyla ayna terapisi, biofeedback tedavisi, robot yardımlı tedavi, kısıtlayıcı-zorunlu hareket tedavisi, sanal gerçeklik tedavisi, telerehabilitasyon ve transkranial magnetik stimülasyon tedavisi gibi yeni yaklaşımlar kullanılmaya başlanmıştır. Bu yaklaşımlar sayesinde inme geçiren bireyler rehabilitasyon programına erken başlayabilir, teknolojik gelişmeler sayesinde motor hareket becerileri ve yaşam kalitesi desteklenebilir. Bu derlemede inmeli bireylerde uygulanan güncel rehabilitatif yaklaşımlar tartışılmıştır.