Algılanan Yönetici Desteğinin İş Tatmini İle İlişkisinde İşe Gömülmüşlüğün Aracı, İşyeri Nezaketsizliğinin Düzenleyici Rolü - Nurdan Gürkan; Emre Seyrek (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Mavi yakalı tekstil çalışanlarının iş tatminlerini etkileyebilecek birçok etmen söz konusudur. Bu doğrultuda araştırmada, algılanan yönetici desteği, iş tatmini, çalışanların işe gömülmüşlükleri ile işyeri nezaketsizliği davranışları arasındaki ilişkilerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç çerçevesinde, 427 mavi yakalı tekstil çalışanı üzerinde gerçekleştirilen araştırmada, literatüre dayanılarak bir model oluşturulmuştur. Oluşturulan bu araştırma modeli Hayes model 14’e karşılık gelmektedir. Elde edilen veriler IBM SPSS 22.0, AMOS 24.0 ve bir IBM SPSS eklentisi olan PROCESS-Macro v4.1 versiyonu yardımı ile analiz edilmiştir. Araştırmadaki ilişkiler incelendiğinde; algılanan yönetici desteğinin mavi yakalı tekstil çalışanlarının iş tatminleri üzerinde olumlu bir toplam etkiye sahip olduğu görülmüştür. Algılanan yönetici desteğinin mavi yakalı tekstil çalışanlarının işe gömülmüşlüklerine olumlu bir etkisi olduğu gözlemlenmiştir. Mavi yakalı tekstil çalışanlarının işe gömülmüşlüklerinin iş tatminleri üzerinde olumlu etkisinin olduğu saptanmıştır. İşyeri nezaketsizliği davranışının mavi yakalı tekstil çalışanlarının iş tatminleri üzerinde olumsuz etkisinin olduğu sonucuna erişilmiştir. Mavi yakalı tekstil çalışanların işe gömülmüşlüklerinin iş tatminleri üzerindeki etkisinde işyeri nezaketsizliği davranışının düzenleyici etkiye sahip olduğu gözlemlenmiştir. Araştırmada algılanan yönetici desteğinin mavi yakalı tekstil çalışanlarının iş tatminleri üzerindeki etkisinde işe gömülmüşlüğün aracı etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca araştırma modeli bir bütün olarak ele alındığında, algılanan yönetici desteğinin iş tatminine etkisinde işe gömülmüşlüğün aracı rolünü işyeri nezaketsizliğinin düzenlediği sonuçlarına ulaşılmıştır.