OKUL ÖNCESİDÖNEMDEKİÇOCUKLARIN BİLİŞSEL STİLLERİNE GÖRE AHLAKİVE SOSYAL KURAL ANLAYIŞLARI - Zarife Seçer; Nadir Çeliköz; Songül Yaşa (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu araştırmada, okul öncesi dönemdeki hızlıdoğrucu, yavaşdoğrucu reflektif , hızlıyanlışçı impulsif ve yavaşyanlışçıçocukların ahlaki ve sosyal kural anlayışlarıkarşılaştırılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, Erzurum İl merkezindeki ilköğretim okullarının anasınıflarına devam eden beş-altıyaşgrubu 300 çocuk oluşturmaktadır. Araştırmada Smetana 1981 tarafından geliştirilen çocukların ahlaki ve sosyal kural anlayışlarınıdeğerlendiren 10 resim kullanılmıştır. Çocukların hızlıdoğrucu, yavaşdoğrucu, hızlıyanlışçıve yavaşyanlışçıbir bilişsel stile sahip olup olmadığınıbelirlemek içinde Wright 1971 tarafından geliştirilen Kansas Okul Öncesi Çocuklar İçin Düşünsellik-İç tepisellik Ölçeğinin A formu kullanılmıştır. Elde edilen veriler t testi kullanılarak analiz edilmiştir.