Diş Hekimliği Fakültesi’ne başvuran hastaların dental implant farkındalıklarının değerlendirilmesi - Zeliha Sertap Kara; Zerrin Ünal Erzurumlu (Selcuk Dental Journal)
Amaç: Bu çalışmada T.C. Ordu Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Anablim Dalı’na başvuran hastaların dental implant hakkında farkındalıklarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntemler: Çalışma 18 yaşveüzeri 387 (227 kadın, 160 erkek) hastanın kendi isteğiyle ankete katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Demografik yapıyı da içeren çoktan seçmeli standardize edilmiş anket formu hastalar tarafından doldurulmuştur. Sonuçların istatistiksel değerlendirmesi frekans dağılımı ve ki-kare testi kullanılarak yapılmıştır.Bulgular: Katılımcıların %66.7'sinde(258) dental  implant farkındalığının bulunduğu tespit edilmiştir. Çalışmamızda dental implant farkındalığının eğitim durumu ile ilişkisi istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0.05).  Dental implant farkındalığı olan katılımcıların %51.6'sının bilgi kaynağının “dişhekimi” olduğu belirlenmiştir. Tüm katılımcıların %86.6'sı  implant hakkındaki bilgileri dişhekimlerinden öğrenmek istediğini bildirmiştir. Farkındalığı olan katılımcıların, %56.2'si implant tedavisini isterken %6.6'sı implant tedavisini istemediğini ve %37.2'si kararsız olduğunu bildirmiştir.Sonuçlar: Çalışmamızın sınırları dahilinde, implant tedavisi konusunda bireylerin kararsız olma nedeninin bu konuda yeterli bilgiye sahip olmamalarından kaynaklandığı tespit edilmiştir. Bu nedenle hastaların implant hakkında farkındalıklarının arttırılabilmesi için eğitim programları düzenlenmelidir.