18-25 yaşlarında sigara içen ve c vitamini alanların kapiller kan oksijen satürasyonu, vücut kompozisyonu ve solunum değerleri - Tevhide Arabacı; Ali Ziya Karakılçık (Genel Tıp Dergisi)
Amaç: Sigara dumanında bulunan karbonmonoksit oksijenin hemoglobine bağlanmasını, kapiller kanın oksijen saturasyonunu ve akciğer fonksiyonları baskılayabilir. Doğal önemli bir antioksidan olan C vitamini, akciğer epitel dokularındaki lipit ve lipoproteinlerin oksidatif hasarını önleyebilir, fizyolojik işlevlerine katkıda bulunabilir. Bu çalışma, sigara içen kişilerde kapiller kan oksijen saturasyonu KOS , solunum değerleri ve vücut kompozisyonu üzerinde C vitamininin olası etkilerini araştırmak amacı ile yürütüldü.Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya sigara içen ve içmeyen 18-25 yaşlarında 60 gönüllü katıldı. Kontrol ve sigara içen gruplarda C vitamini almadan ve aldıktan sonra değerler ölçüldü. Tüm gruplarda nabız, tansiyon, KOS, solunum fonksiyon testi FVC, FEV1, FEV1%, VC ve MVV değerleri, vücut sıvı oranı, kas kütlesi, kemik kütlesi, vücut yağ oranı ve vücut ısısı ölçüldü. Veriler istatistiksel olarak analiz edildi.Bulgular: Sigara içenler C vitamini aldıktan sonra KOS p