ANADOLU’DAN BİR GİRLANDLI LAHİT ÖRNEĞİ - Savaş Altun (Akademik İncelemeler Dergisi)
Bu çalışmada Yozgat Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen lahdin dönemsel olarak incelenerek literatüre katılması amaçlanmıştır. Lahit özellikle ön yüzünün işlenmesi ve süslemelerin oluşturduğu kompozisyon açısından diğer bölge örneklerinden farklı özellikler sergilemektedir. Anadolu da gerek nekropollerde gerekse farklı alanlarda ortaya çıkan lâhitlerin çok fazla sayıda örneği günümüze kadar koruna gelmiştir. Oldukça fazla sayıda örneğinin olması farklı dönemlerin sanatsal gelişimi ve ölü gömme adetleri hakkında önemli bilgiler vermektedir. Birçok araştırmacı bu lahitleri gerek üretildikleri atölyelerin üslup özelliklerine göre gerekse süslemelerine göre de tiplere ayırmıştır. Çalışmalarla ortaya çıkarılan tipolojik değerlendirme içerisinde örneğine rastlanmayan farklı özellikte lahitlerde bilinmektedir. Çalışmaya konu olan 675 envanter numaralı lahdin Roma İmparatorluk dönemi özellikler gösterdiği ancak yerel üretim olduğu anlaşılmaktadır. Lahdin Yozgat Müzesi’nde tek örnek olması ve daha sonra ortaya çıkacak lahitlerin değerlendirilmesine katkı sağlaması açısından araştırma konusu yapılması uygun olacaktır.