TAŞKÖPRÜLÜZÂDE'NİN AHLÂK ANLAYIŞI - Murtaza Korlaelçi (Felsefe Dünyası)
İnsan yaratılış itibariyle medenîdir. Her insan erdemli şehri mesken edinmeyemecburdur. Her insan ahlâk ilkelerine uymak zorundadır. Çünkü ahlâkzorunlu iyinin ilmidir. Ahlâk dine dayanmalıdır. Ahlâkın ilkeleri aklın aydınlanmasıyladinden elde edilir. İnsanın aklen ve şeran öğülmüş fiilleri iyi ahlâk,zemmedilmiş filleri ise kötü ahlâk olarak isimlendirilir. Baba çocuğu güzelahlâka yönlendirmelidir. Çocuk oburluktan korunmalıdır. Ahlâkın düzeltilmesindenefis terbiyesi önemlidir. Açlık fazilettir. Midenin üçte biri yemeğe, üçtebiri meşrubata, üçte biri de teneffüs için ayrılmalıdır.