İnanç Turizmi Kapsamında Antakya/Dursunlu’daki Hızır Aleyhisselâm İnancının ve Türbesi’nin Yerel Halk Tarafından Değerlendirilmesi - Burak Ayyıldız; Kemal Birdir; Sevda Birdir; Seda Çiçekli Ayyıldız (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Doğu ve Batının sentezlendiği Anadolu’da, yüzyıllar boyunca birçok medeniyetin kurulması sonucunda Anadolu toprakları farklı kültür, inanç, gelenek, görenek ve yaşam biçimlerinin merkezi olmuştur. Bu çeşitlilikler arasında farklı isimler ve tasvirlerle neredeyse her toplumun inandığı Hızır inancı öne çıkmaktadır. Bu doğrultuda çalışmanın amacı, Antakya’da nadir efsanelerden birine sahip olan Dursunlu/Hızır Aleyhisselâm türbesinin ve Hızır Aleyhisselâm inancının yerel halk tarafından değerlendirilmesidir. Çalışmada nitel araştırma yöntemi tercih edilmiş veriler yarı yapılandırılmış görüşme formu ile elde edilmiştir. Dursunlu’da gönüllü 16 katılımcıdan elde edilen veriler, MAXQDA programına aktarılarak analiz edilmiştir. Çalışmanın sonucunda, Hızır’ın yerel halk tarafından Allah’ın yeryüzündeki temsilcisi ya da kutsal varlık olarak görüldüğü, Hızır inancının köklü olduğu, Hızır’a dair çeşitli efsanelere inanıldığı, Hızır Aleyhisselam türbesinin insanlar üzerinde manevi huzur verme, kötülüklerden koruma, kutsama ve sosyalleştirme niteliği taşıdığı tespit edilmiştir. Son olarak, Hızır Aleyhisselam Türbesi’nin, milli değerler ve inanç turizmi açısından önem taşıması sebebiyle yerel halk tarafından korunmakta ve gelecek nesillere aktarılmaya çalışılmaktadır.