O daljšanju osnove z j pri lastnih imenih v pravopisnih priročnikih - Manca Černivec (Jezikoslovni zapiski)
Daljšanje osnove z j je ena izmed oblikoslovnih posebnosti slovenskega jezika, ki se pojavlja pri nekaterih skupinah samostalnikov prve moške sklanjatve. Čeprav gre izhodiščno za oblikoslovno vprašanje, je v prispevku predstavljena obravnava daljšanja z j v pravopisnih priročnikih, ki so namenjeni širšemu krogu uporabnikov. Predstavljene so posamezne skupine samostalnikov moškega spola, s poudarkom na tujih lastnih imenih, pri katerih so (gledano kronološko) v priročnikih rešitve neusklajene ali pa jih je bodisi zaradi neskladne govorne in pisne podobe bodisi izkazane variantnosti mogoče uvrstiti med težavnejše primere.