SAĞLIK İŞLETMELERİNDE PAKET İŞLEM FİYAT UYGULAMASININ HEDEF MALİYETLEME YÖNTEMİ VE STRATEJİK PAZARLAMA MUHASEBESİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ VE ÖZEL X DİYALİZ MERKEZİNDE BİR UYGULAMA - Yunus CERAN; Şefik ÖZDEMİR (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Son yıllarda ülkemizde yaşanan sağlık politikaları konusundaki yenilik ve değişimler sağlık işletmelerini maliyet odaklı çalışmaya zorlamaktadır. 2007 yılında Sosyal Güvenlik Kurumlarının (Sosyal Sigortalar Kurumu, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı) tek çatı altında toplanması ile birlikte oluşturulan Sosyal Güvenlik Kurumu-SGK özel hastanelerle sözleşme yapmaya başladıktan sonra Paket İşlem Fiyat Uygulamasını başlatmıştır. Paket İşlem Fiyat Uygulaması çok karşılaşılan hastalıkların tanı ve tedavisi sırasında hizmet içeriği bakımından hasta bazında çok fazla değişiklik göstermeyen ve bu nedenle yaklaşık maliyeti önceden tahmin edilebilen tüm işlemler için tek bir fiyat belirlenmesi olarak tanımlanmıştır. Kısacası Paket İşlem Fiyat Uygulaması sağlık işletmelerinde üretilen hizmetin satış fiyatını önceden belirlemektedir. Bu uygulama aynı zamanda sağlık işletmelerinin aynı hizmetleri aynı satış fiyatıyla müşterilere sunma zorunluluğu doğurmaktadır. Bu noktada sağlık sektöründe rekabetin çok acımasız bir düzeye ulaştığı söylenebilir. Bu çalışmada sağlık işletmelerinin Paket İşlem Fiyat Uygulamasından hem kar hem de müşteri memnuniyeti sağlamak için Hedef Maliyetleme Yöntemi ve Stratejik Pazarlama Muhasebesi kavramlarından faydalanarak paket işlem fiyatını aşmayacak şekilde maliyetlerin belirlenmesine yönelik maliyet düşürme çalışmaları konusu incelenmiş ve bir diyaliz merkezinde uygulama yapılmıştır.