ULUSAL ENTELEKTÜEL SERMAYE ENDEKSİNE YENİ BİR YAKLAŞIM - Altuğ Kazar; Görkemli Kazar (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Günümüzde bilgiye ulaşma olanaklarının artması ile birlikte, bu bilginin değerlendirilerek ekonomik değere dönüştürülebilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada amaçlanan 2009 yılı için daha fazla gösterge ve daha fazla ülkeyi kapsayan tutarlı bir Ulusal Entelektüel Sermaye Endeksinin oluşturulmasıdır. Çalışma veri bulunabilen 112 ülkeyle sınırlı tutulmuştur. Çalışmada Temel Bileşenler Analizi uygulanarak, elde edilen ağırlıklara göre endeksler hesaplanmış ve ülkeler açısından karşılaştırılmıştır.Önerilen hesaplama yöntemiyle elde edilen ülke sıralaması Dünya Bilgi Endeksi, Dünya Bilgi Ekonomisi Endeksi, Lin ve Edvinsson(2008) ve Ruiz, Navaro ve Pena (2011) çalışmalarıyla karşılaştırıldığında endeks sonuçlarının tutarlı olduğu görülmüştür. Ayrıca, entelektüel sermayenin ekonomik ve sosyal küreselleşmenin arttırılmasıyla gelişebileceği sonucuna varılmıştır.