Primjena Field-Map tehnologije za potrebe uzgojne analitike u vještački podignutoj sastojini crnog bora na području Slatine - Zoran Govedar; Srđan Bilić (Glasnik Šumarskog Fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci)
Istraživanje je vršeno u vještački osnovanoj sastojini crnog bora koja pripada šumi posebne namjene u okviru park-šume Slatina. U radu je izvršeno prikupljanje podataka primjenom Field-Map tehnologije, koja je omogućila uzgojnu analizu osnovnih i pomoćnih elemenata strukture sastojine. Posebno je kreirana baza za prikupljanje podataka koja se odnosi na dendrometrijske karakteristike stabala i uzgojnu klasifikaciju. Analizom teksture sastojine na osnovu vizualizacije i mapiranja Field-Map tehnologijom izdvajana su stabla budućnosti u skladu sa njihovim karakteristikama i potrebama prostornog rasporeda. Vizualizacijom sastojine na osnovu horizontalnih i vertikalnih projekcija olakšano je praćenje promjene u sastojini nakon izvršene doznake stabala, odnosno uzgojnih zahvata. Prednost primjene Field-Map tehnologije u odnosu na tradicionalne metode prikupljanja i obrade podataka je u preciznosti, brzini obrade i smanjenim troškovima. Na osnovu dobijenih rezultata analize definisane su optimalne uzgojne mjere (prorede) u sastojini i modelovane različite uzgojne situacije nakon doznake stabala.