O Historii Sztuki w Polsce w Pięćdziesiąt Lat od Publikacji Słynnego Eseju Lindy Nochlin - Karolina ŁABOWICZ-DYMANUS (Sztuka i Dokumentacja)
Rocznica eseju Lindy Nochlin zainspirowała refleksje nad feministyczną historią sztuki w Polsce. Konferencje w 2021 i 2022 zgromadziły badaczki różnych pokoleń, eksplorując wpływ Nochlin na polskie badania nad społecznymi uwarunkowaniami i wykluczeniem kobiet w polu sztuki, z naciskiem na krytyczne badania kategorii artystycznych i identyfikacji mechanizmów marginalizacji. Rozwój feministycznych studiów w Polsce uwzględniał lokalne konteksty, odchodząc od zachodnich wzorców ku wypracowaniu metodologii badań nad sytuacją artystek w PRLu, co widoczne jest w nowych badaniach.