МЕТОДОЛОГІЧНІ ПІДХОДИ ДО ОЦІНКИ ЕФЕКТИВНОСТІ ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАДАХ - Андрій Линдюк (Економіка та суспільство)
У статті розглянуто методологічні підходи до оцінки ефективності підприємницької діяльності в територіальних громадах в умовах децентралізації. Визначено, що підприємництво є ключовим чинником сталого розвитку громад, формування їх фінансової самостійності, створення робочих місць та підвищення добробуту населення. Запропоновано багатофакторну методологію оцінювання, яка враховує економічні, соціальні, екологічні та інноваційні аспекти. Розроблено систему показників, яка дозволяє інтегрувати ці аспекти для повноцінної оцінки впливу підприємництва на громаду. Обґрунтовано, що застосування методів багатокритеріального аналізу забезпечує точність та адаптивність до місцевих умов. Результати дослідження є основою для подальших наукових розробок у сфері управління підприємництвом на рівні територіальних громад.