Актуалізація питання оцінки стану земель та їх відновлення, за наслідками воєнного стану - V. V. Nezhevelo; V. S. Liachenko (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
Стаття присвячена дослідженню вибіркових проблемних аспектів щодо оцінки стану земель та щодо потреб та можливих шляхів відновлення земель, що були пошкоджені унаслідок військових дій російської федерації на території України. Окрему увагу приділено необхідності та проблемності очищення замінованих зон, що має відбуватися з комплексним підходом, але даний процес потребує та ще буде потребувати великої кількості часу та ресурсів. Основна увага зосереджена на необхідності створення комплексної стратегії відновлення земель, яка включатиме оцінку збитків, розробку нових нормативно-правових актів, а також впровадження механізмів захисту та відновлення земельних ресурсів, як складового елементу довкілля. Особливо акцентується на необхідності запровадження так званих «червоних зон» на найбільш небезпечних та забруднених територіях, де проведення господарської чи особистої діяльності є небезпечними для здоров’я населення, що потребує врахування в тому числі і періоду ведення на певних територіях активних бойових дій. У статті також розглянуто досвід інших країн, які стикалися з такими проблемами, зокрема, для прикладу, країни Франції після Першої світової війни, та наголошено на важливості міжнародної співпраці з організацією по Програмі Організації Об’єднаних Націй з навколишнього середовища (ЮНЕП) для забезпечення ефективного відновлення земель. Крім того, пропонується внесення змін до податкового законодавства України для виваженого тимчасового звільнення землевласників чи то землекористувачів від податків на час проведення відновлювальних робіт, що сприятиме більш ефективному використанню ресурсів. Крім того, зауважено на тому, що уряд держави максимально має вчиняти усіх організаційних заходів, аби отримати репарації за злочини проти довкілля від країни-агресора. У роботі підкреслено важливість узгодження екологічної політики України з нормами Європейського Союзу в контексті європейської інтеграції, адже Україна має євроінтеграційний курс і екологічні зміни також є однією з умов вступу до Європейського Союзу, тому відбудова зруйнованих міст має відбуватись вже у відповідності до норм Європейського Союзу.