15 lat Instytutu Ekologii i Bioetyki na Uniwersytecie Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie - Janusz Uchmański; Michał Latawiec; Jacek Czartoszewski; Krassimira Ilieva-Makulec (Studia Ecologiae et Bioethicae)
W 2017 roku mija 15 lat od utworzenia Instytutu Ekologii i Bioetyki w ramach Wydziału Filozofii Chrześcijańskiej na Uniwersytecie Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie. Jest to tym samym 15 lat prowadzenia kierunku ochrona środowiska. Humanistyczne aspekty ochrony środowiska były podejmowane jeszcze przed 2002 rokiem. Dlatego warto przypomnieć historię i głównych organizatorów Instytutu Ekologii i Bioetyki, ukazać ewolucję podejmowanych problemów badawczych oraz zasygnalizować proponowany dalszy rozwój badawczy i naukowy.