Bebeklerin Teknolojik Araçları Kullanmalarıyla İlgili Anne Görüşleri - Nesrin Işıkoğlu Erdoğan; Erinç Ergenekon (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Buaraştırmanın amacı 0-36 aylık bebeği olan annelerin bebeklerde teknolojik araçkullanımı konusundaki algı ve görüşlerinin incelenmesidir. Bebeklerin günlükyaşantılarında teknolojik araç kullanıp kullanmadığını, annelerin bu araçlarıhangi amaçla kullandıklarını belirlemek amacıyla yapılan bu araştırmadafenomenoloji deseninden yararlanılmıştır. Araştırmada 0-36 aylık bebeği olan 8anne ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Verilerin analizindeiçerik analizi tekniği kullanılmıştır. Araştırma sonucunda 0-36 ay bebeklerdeteknoloji kullanımına ilişkin (1)Amaçlar (2)Faydalar (3) Zararlar (4) Tepkilerve (5) Çelişkiler olmak üzere beş ana tema ortaya çıkmıştır. Annelerinteknolojik araçları yemek yedirme, sakinleştirme gibi bebek bakım rutinlerindekullandıklarını, bebekler ve anneler için teknolojik araçların çeşitliyararları olsa da iki yaşından önce bu araçların kullanımının bebekler içinzararlı olabileceğini düşündükleri ortaya çıkmıştır. Anneler, teknolojikaraçların görüntülü konuşma gibi olanaklar tanımasını yararları arasındaolduğunu vurgulanmışlardır. Bebeklerin teknolojik araçlara ilgisinin olduğu vebu araçları bırakmaları istendiğinde olumsuz tepkiler sergiledikleri annelertarafından belirtilmiştir. Ayrıca dijital çağda bebekleri teknolojik araçlardanuzak tutmanın mümkün olmadığını bu nedenle annelerin bu araçları bebeklerineverirken çelişkili algılar taşıdıkları saptanmıştır.