YAKINSAMA HİPOTEZİNİN OECD ÜLKELERİNDE İKİLİ YAKLAŞIMLA TEST EDİLMESİ - Filiz Yeşilyurt (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
İktisat biliminde köklü bir geçmişe sahip olan ve günümüzde de etkisi devam eden yakınsama analizlerinde uzun yıllar σ-yakınsaması ve β-yakınsaması kullanılmıştır. Ancak Quah (1993), Friedman (1992) ve Pesaran (2007) bu geleneksel yaklaşımlara bir takım eleştiriler getirmişlerdir. Pesaran (2007)’a göre ikili yaklaşımın yakınsama çalışmalarında kullanılması çoğu zaman daha geçerli sonuçlar üretmektedir. Bu amaçla bu çalışma OECD ülkelerindeki yakınsamanın olup olmadığını araştırmaktadır. Veri seti 27 ülkeyi kapsamakta ve 1978-2010 dönemi için yıllık gelir verilerine dayanmaktadır. İkili testlere dayalı ampirik sonuçlar bize 27 OECD ülkesinde yakınsamanın olduğuna dair kanıtlar sunmaktadır. Birbirleriyle yoğun ekonomik ilişkilere sahip OECD ülkeleri için elde edilen sonuçlar beklentilere uygundur.