HUME’UN ADALET KURAMI - Ali Taşkın (Felsefe Dünyası)
Hume, ahlakın akılla değil de duygularla temellendirildiğini vurgulamasınedeniyle, anti rasyonalist ve bir ampirist olarak bilinir. Erdem duygusu ve iyilikseverliğimizinakıldan çok duygudaşlık duygusuna bağlı olduğu gibi; o, erdem vedoğruluğa ilişkin yargılarımızın aklımızdan çok duygudaşlık kapasitemize bağlıolduğuna inanır. Hume’un düşüncesinde, adalet doğal değil, aksine “yapay birerdemdir”. Hume’a göre, adaletin varlığı insanların aralarında “fiilî anlaşmalarına”bağlıdır; çünkü adalet duygusu birincil güdüsü başkalarının yararını düşünmeduygusudur. Bundan dolayı Hume, psikolojik egoizmi reddeder. O, adalet teorisiniaçıklamada toplumsal çıkarı merkeze koyar. Hume, bu yolda, Bentham veMill gibi yararcı filozofları etkilemiştir.