PROF. DR. NECATİ ÖNER’İN BİLGİ ANLAYIŞI - Murtaza Korlaelçi (Felsefe Dünyası)
Bilgi var olanın tanınması, başka bir ifade ile var olanın tasavvurudur. Bilgi, bilgisinin objesine nüfuz eden, onu belirleyen düşüncenin fiilidir. Her bilinçli eylem bir bilgiye dayanır. Bilgi zihinden zihne aktarılabilir, zihnin içinde ve dışında biriktirilebilir özelliğe sahiptir. Dedüksiyon, tümden gelim ve analoji akıl yürütmenin şekilleridir. Zihniyet insanın varlığı anlayış tarzıdır. Üç şekli vardır: Büyüsel, olgusal, eleştirel. Bir milletin dili o milletin ruhudur. O milleti yıkmak için onun ruhunu yıkmak lazımdır. İnsan bilmediği alanlarda hür değildir. Bilgi çeşitleri şunlardır: Din, Bilim, Felsefe, Sanat, Günlük Bilgi ve Okkült Bilgi. İnsanın huzursuzluğunun kaynağı Mutlak Varlıkla bağı koparmasıdır. Bu bağın en sağlamı İslâm’dadır. O halde insanlığın kurtuluşu İslâm’dadır. Felsefe bilgi üzerine bilgidir. İnsan felsefi tutumu yaşamalıdır. Bilim adamı bilimsel tutum veya zihniyet içinde olmalıdır. Okkült bilgi büyüsel zihniyetin meydana getirdiği ve kullandığı bilgidir. Okkült bilgiler İslâm Dinine göre haramdır ve yasaktır.