A pszichoanalízis intézményének kritikája Gilles Deleuze és Félix Guattari vágyfelfogása alapján - Kata Dóra Kiss (Elpis)
A tanulmány középpontjában a pszichológiai gyakorlat egy filozófiai kritikája áll. Ennek alapja Gilles Deleuze és Félix Guattari 1972-ben megjelent L’Anti-Oedipe című műve, amely igyekszik szakítani azzal a korábbi kultúrtörténeti hagyománnyal, mely a vágyat a hiánnyal azonosítja, ezzel szemben pedig annak pozitív, teremtő jellegét hangsúlyozzák. A tanulmány az ebből születő új lélektani modellt veti össze Sigmund Freud gondolataival és az abból kibontakozó, mára intézményesült analitikus gyakorlattal. Deleuze és Guattari a pszichológia bírálatát a kapitalista rendszer kritikájára futtatják ki, ezért a tanulmány második része a kritikát és az analízis alternatívájaként bevezetett „skizoanalízis” módszerét ismerteti. Kapitalizmus és analízis kapcsolata végül rávilágít az intézménykritika politikai jelentőségére is.