(untitled) - İsmail Boyacı (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu çalışmada, Martin Walser’in „Ohne einander“ 1996 ve Barbara Frischmuth’un „der Sommer, in dem Anna verschwunden war“ 2004 adlıromanları, özellikle aile, evlilik ve cinsellik açısından incelenmekte olup her iki romanda aile bireylerinin davranışbiçimleri ve bunun sonucunda ortaya çıkan problemler gözler önüne serilmeye çalışılmaktadır. Walser romanında tipik bir Alman ailesinden örnek verirken, Frischmuth ise hibrit bir aileyi romanının konusu yapmaktadır. Bu şekilde Alman, dolayısıyla Avusturya toplumunda kurumsal bir yapıolarak ailenin çöküşü, bireylerin yalnızlaşmasıve yabancılaşlamasıromandan alınan örneklerle verilmektedir.