Teacher education and professional training in Kazakhstan - Milana Ospanova (Szkoła - Zawód - Praca)
W prezentowanym artykule skoncentrowano się na specyfice reformy w zakresie uzyskiwania kwalifikacji zawodowych, procesu certyfikacji i ewaluacji doskonalenia zawodowego w Kazachstanie. Dynamika zmian społecznych oraz pojawiające się nowe zjawiska, mające swoje odzwierciedlenie w zachowaniach dzieci i młodzieży w szkole, wymagają zmian w systemie kształcenia i doskonalenia zawodowego nauczycieli. Przemiany te mają umożliwić nauczycielom szybkie odczytywanie zachodzących zjawisk, rozumienie zachowań dzieci i młodzieży oraz adekwatne reagowanie na nie, aby zapewnić swoim uczniom edukację na najwyższym poziomie. Szczególnie ważny w procesie rekrutacji nauczycieli wydaje się nowy system certyfikowania kwalifikacji zawodowych, który pozwala wejść na rynek pracy najlepszym nauczycielom (tj. przygotowanym pod względem merytorycznym i praktycznym), gwarantującym lepszą jakość kształcenia uczniów.