Profesyonelizmin takım sporcularının şiddet eğilimi üzerindeki etkisi - Aydiner Birsin Yildiz; Ersan Tolukan (ROL Spor Bilimleri Dergisi)
Günümüz koşulları tüm faaliyet alanlarında olduğu gibi spor alanında da profesyonelleşmeyi zorunlu kılar fakat rekreasyonel spora kıyasla farklı ortamlarda gerçekleşen profesyonel spor için etik sorunların arttığı iddia edilmektedir. Bu nedenle sporun profesyonelleşmesinin, sporun ve sporcuların etik değerleri üzerindeki olası etkilerinin incelenmesi önemli hale gelmektedir. Bu bağlamda araştırmanın amacı takım sporcularında profesyonelizmin şiddet eğilimi üzerindeki etkisinin incelenmesidir. Araştırmada kullanılan veriler, kolay ulaşılabilir örneklem yöntemi temelinde gönüllülük esasıyla çalışma grubunu oluşturan 254 (100 kadın, 154 erkek) takım sporcusundan elde edilmiştir. Tarama modelinde yürütülmüş betimsel bu araştırmada kullanılan veriler “Sporcular için Profesyonelizm Ölçeği” ile “Takım Sporlarında Şiddet Eğilimi Ölçeği” aracılığıyla elde edilmiştir. Elde edilen bulgularda sporcu profesyonelizmi ile şiddet eğilimlerinin negatif yönlü bir ilişki içinde olduğu ve sporcu profesyonelizminin duygusal, fiziksel ve sözel şiddet eğilimlerini negatif yönlü olarak anlamlı şekilde öngördüğü belirlenmiştir. Bu bulgulardan hareketle sporcu profesyonelizmi algısının artırılması ile duygusal, fiziksel ve sözel şiddet eğiliminin azaltılabileceği söylenebilir.