İMKB Sanayi ve Hizmet Sektörlerinde Faaliyet Gösteren Firmaların Hisse Senedi Fiyatları İle Kara Payı Dağıtım Politikası Arasındaki İlişkinin İncelenmesi - Ali Sait Albayrak; Mehmet Pekkaya (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi)
Bu çalışmada havuz veriler kullanılarak İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) sanayi ve hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren firmaların hisse senedi fiyatları ile nakit temettü ve otofınansman arasındaki ilişki araştırılmaktadır. Araştırma hipotezlerini sınamak için üç regres-yon modeli geliştirilmiştir. İMKB sanayi ve hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren firmalar üzerinden elde edilen bulgular, fınans yazınındaki hisse senedi fiyatları ile nakit temettü ve otofınansman arasında beklenen pozitif yönlü ilişki güçlü bir şekilde desteklemektedir. Firmaların nakit temettü ve otofınansman düzeylerinin hisse senetlerinin fiyatları üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğu görülmektedir. Ayrıca araştırma sonuçlan, sektör ve zaman faktörlerinin hisse senedi fiyat düzeyleri üzerinde etkili olduğunu göstermektedir.