Ukraińskie zapożyczenie kołtun w polskiej terminologii medycznej - Lucyna Agnieszka Jankowiak (Studia Historiae Scientiarum)
Kołtun jako zjawisko medyczne oraz językowo-kulturowe był już przedmiotem wielu publikacji. Niniejszy artykuł dotyczy dotąd nieopisanego aspektu w rozwoju tego leksemu, tzn. jego obecności w polskiej terminologii medycznej, zwłaszcza w XIX i na początku XX wieku.