Najčešće parazitske i saprofitske gljive na stablima crne (Alnus glutinosa Gaertn) i sive jove (Alnus incana Mnch.) - Dragan Karadžić; Nataša Čolić (Glasnik Šumarskog Fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci)
U radu su dati rezultati istraživanja parazitskih i saprofitskih gljiva na crnoj i sivoj jovi. Na crnoj jovi je konstatovano 28 vrsta, od čega na lišću 3 vrste, na kori mrtvih grana 3 vrste, na drvetu (gljive prouzrokovači truleži drveta) 20 vrsta i 2 vrste u prostirci. Na sivoj jovi je identifikovana 21 vrsta gljiva, od čega na lišću 3 vrste, na muškim cvetovima 1 vrsta, na ženskim cvetovima 1 vrsta, na kori svih grana 4 vrste i na drvetu 12 gljiva. Neke gljive se javljaju na oba domaćina i među njima su najčešće i najznačajnije: Armillaria mellea, Fomes fomentarius, Fomitopsis pinicola, Inonotus radiatus i Laetiporus sulphureus.