Znaczenie dokumentu dla nauk bibliologicznych: w studwudziestolecie terminu „dokumentacja” - Jakub Maciej Łubocki (Roczniki Biblioteczne)
Nauka o dokumencie i nauka o bibliografii jako nauki bibliologiczne. Dokument jako główny przedmiot nauki o dokumencie i nauki o bibliografii. Dokumenty elektroniczne w kontekście tradycyjnego pojmowania dokumentu i typologii dokumentów. Próba aktualizacji ogólnej typologii dokumentów.