Atrakcyjność obszarów zielonych w dzielnicy Wola dla potrzeb wypoczynku - Anna Strumińska-Doktór; Dobromiła Doktór (Studia Ecologiae et Bioethicae)
Dążenie do prowadzenia zdrowego trybu życia uzależnione jest od nawyków. Te (nawyki) dzięki rodzinie i szkole będą dziedziczone przez kolejne pokolenia. Artykuł przedstawia wkład nauczycieli w kształtowanie postaw sprzyjających podejmowaniu ruchu na świeżym powietrzu. Na Woli tereny zielone wykorzystywane są podczas prowadzonych zajęć szkolnych w ciągu całego roku szkolnego. Niestety częstotliwość korzystania z pobliskich parków jest bardzo umiarkowana, jeśli chodzi o zajęcia prowadzone podczas różnych przedmiotów, natomiast w celu uprawiania aktywnych form rekreacji nauczyciele i dzieci korzystają kilka razy w tygodniu z zielonych terenów dzielnicy Wola. Pokaźne tereny zieleni stanowią istotne płuca dzielnicy i miasta. Obszary te można wykorzystywać także do prowadzenia wycieczek szkolnych, by poznawać otaczającą naturę. Przy okazji należy stwierdzić, że wolskie tereny zielone są otoczone staranną troską. Obok funkcji przyrodniczej (biologicznej, klimatycznej i hydrologicznej) pełnią – istotne z punktu widzenia społecznego, w tym wychowawczego – funkcje pozaprzyrodnicze, m.in. rekreacyjną, wypoczynkową i estetyczną. Dzielnica Wola, mając na względzie znaczącą rolę jaką, spełnia zieleń, uwzględnia zadania inwestycyjne związane z terenami zielonymi w planowaniu wieloletnim, na bieżąco dokonuje się modernizacji parków, powstają nowe miejsca rekreacyjne i place zabaw, co podkreśla funkcję wypoczynkową tych trenów, ale także walory edukacyjne ze względu na swoją ogromną wagę historyczną.