Maskeli, Mesafeli ve Kırılgan: Modernitenin Pandemik Halleri - Osman Aydoğan (Skad)
Küreselleşme olgusunun boyutlarını gözler önüne seren Covid-19 pandemisi uzun bir süredir dünya gündeminde yer almaktadır. Pandemi, sağlığın yanında sosyal ve psikolojik yaşamı etkilemiş, kültürel, ekonomik ve politik alanlarda kriz yaratmıştır. Covid-19 pandemisi ayrıca gelecekte de karşılaşmanın muhtemel olduğu küresel çaptaki salgınlar, afetler ve krizler karşısında hazırlık yapılması gerekliliğini bizlere göstermiştir. Yapılacak olan bu hazırlığın sadece sağlık alanıyla sınırlandırılmamasının ve sosyal bilimler alanında yapılacak çalışmaların bu sürece dahil edilmesinin daha işlevsel sonuçlar üreteceği yaşanan tecrübeyle sabitlenmiştir. Disiplinler arası çalışmaların salgınla mücadeledeki öneminden hareketle Fahri Çakı’nın editörlüğünü üstlendiği, 29 sosyal bilimcinin 23 çalışmayla yer aldığı “Maskeli, Mesafeli ve Kırılgan: Modernitenin Pandemik Halleri” isimli kitap 2020 yılında yayınlanmıştır. Sosyal bilimler alanında araştırmalarını yürüten Fahri Çakı’nın kimlik, gençlik, beden göç konusunda çalışmalar yapmıştır. Bu konuların yanında pandemi olgusunun temeli olan ve Türkiye’de yeterli ilgiyi görmemiş afetler sosyolojisi alanında öncü çalışmalar gerçekleştirmiştir. Çakı’nın alana yönelik bilgi ve deneyimi kitabın ortaya çıkmasında etkili olmuştur.