Метод формування значень показників ергономічних характеристик перспективного комплексу засобів автоматизації системи управління повітряних сил - Черток О.А. (Наука і техніка Повітряних Сил Збройних Сил України)
В статті розглядається метод формування значень показників ергономічних характеристик перспек-тивного комплексу засобів автоматизації системи управління повітряних сил оперативно-тактичного рів-ня на основі аналізу зміни функціональних станів оператора, часу виконання комплексом засобів автомати-зації окремих задач та загальної завантаженості системи. Необхідність підвищення ефективності діяль-ності осіб бойової обслуги пунктів управління повітряних сил оперативно-тактичного рівня викликана ви-соким ступенем невизначеності й динамічності повітряної обстановки та обмеженими часовими рамками на вироблення рішень при значному об’ємі інформації. Наведений метод розв’язує протиріччя, яке полягає у невідповідності обсягів задач, що вирішуються з використанням комплексу засобів автоматизації в умовах швидкої зміни оперативно-тактичної обстановки і інформаційного перевантаження осіб бойової обслуги та можливістю забезпечення заданого показника оперативності прийняття рішень на застосування сил та засобів системи протиповітряної оборони. В роботі наведено опис автоматизованого робочого місця оператора бойової обслуги командного пункту. Систематизовано та описано фактори, що впливають на оператора бойової обслуги. Складено модель впливу фактора “задимленість” на функціональні стани опе-ратора. З застосуванням теорії нечітких множин та використовуючи математичний апарат предикатів описано дію фактора “задимленість” на функціональні стани оператора. Наведена структура методу формування значень показників ергономічних характеристик перспективного комплексу засобів автомати-зації та описані вихідні данні для зазначеного методу. Метод формування значень показників ергономічних характеристик перспективного комплексу засобів автоматизації системи управління повітряних сил опе-ративно-тактичного рівня дозволяє провести перерозподіл завдань, які вирішуються комплексом засобів автоматизації, та забезпечує підвищення оперативності аналізу дій повітряного противника.