Üç Farklı Programa Göre Eğitim Alan Okul Öncesi Çocukların Sosyal Kural Algılarının İncelenmesi - Kezban Tepeli; Elif Yılmaz (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu çalışmada, üç farklıprograma Montessori Yaklaşımı, Çoklu Zekâ Kuramına DayalıEğitim ve Milli Eğitim BakanlığıTarafından Uygulanan Okul Öncesi Eğitim Programı göre eğitim alan okul öncesi çocukların sosyal kural algılarıincelenmiştir. Normal gelişim gösteren ve yaşları60 ile 66 ay arasında değişen toplam 62 çocuk çalışmaya katılmıştır. Çocukların 21 tanesi Montessori Yaklaşımına göre, 19 tanesi Çoklu Zekâ Kuramına göre, 22 tanesi ise Milli Eğitim Bakanlığıtarafından halıhazırda uygulanan okul öncesi eğitim programına göre bir eğitim-öğretim yılıboyunca okul öncesi eğitim almışlardır. Deneysel bir çalışma olan bu araştırma da ön-test ve son-test verileri, Smetana 1981 tarafından geliştirilen Ahlaki ve Sosyal Kural AlgısıÖlçeği’nin Sosyal Kural Algısıalt ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin analizinde betimsel istatistiklerin yanısıra, araştırmanın amaçlarınıtest etmek amacıyla, ANCOVA, ANCOVA’nın anlamlıolduğu durumlarda Bonferroni Testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda çocukların Sosyal Kural Algısıalt ölçeğinin Sosyal Kurallarda Ciddiyet, Sosyal Kurallarda Otoritenin Yokluğu ve Sosyal Kurallarda Ceza alt boyutlarına ait puanların çocukların eğitim aldığıokul öncesi eğitim programına göre değiştiği saptanmıştır. Bonferroni çoklu karşılaştırma sonuçları, farklılığın Montessori Yaklaşımı’na göre eğitim alan grubun lehine olduğunu göstermiştir. Sosyal Kuralların Yokluğu ve Sosyal KurallarıGenelleme alt boyutlarına ait puanların ise çocukların eğitim aldığıokul öncesi eğitim programına göre anlamlıbir şekilde farklılaşmadığıtespit edilmiştir.